HET PROJECT OH MY GOD!

Uitgangspunt van dit project zijn vijf middeleeuwse teksten: het toneelstuk Mariken van Nieumeghen, de legende Beatrijs, het ridderverhaal Karel ende Elegast, de fabel Van de vos Reynaerde en het avonturenverhaal Reis van Sint Brandaan. Het project Oh my God! bestaat uit drie onderdelen. Aan het project kunnen maximaal 100 leerlingen deelnemen.

 

Workshops

Opdracht bij het avonturenverhaal Reis van Sint Brandaan

Opdracht bij het avonturenverhaal Reis van Sint Brandaan

Leerlingen werken aan een opdracht bij Karel ende Elegast

Leerlingen werken aan een opdracht bij Karel ende Elegast

In het eerste onderdeel bereiden drie of vier groepen van ongeveer 25-30 leerlingen in workshops op school allerlei optredens voor rondom de drie historische teksten Beatrijs, Karel ende Elegast, Reis van Sint Brandaan en Van de vos Reynaerde. Bij elke tekst hebben wij een aantal kunstopdrachten voorbereid die uitgevoerd worden door de leerlingen. Zij maken onder begeleiding van docenten op school en Hoosh Educatie korte performances  en beeldend werk die allemaal te maken hebben met deze middeleeuwse teksten en met de middeleeuwen.

De opdrachten zijn heel verschillend: van het maken van een choreografie, het schrijven van een monoloog, tot het maken van glas-in-loodramen tot het verzinnen van quizvragen tot het maken van filmpjes. Leerlingen kunnen zelf kiezen waaraan ze meedoen en kunnen ook zelf een grote inbreng leveren zowel in idee, inhoud, kunstdiscipline als vormgeving.

Festival

Dans bij de route van Beatrijs

Dans bij de route van Beatrijs

Stewardessen bij de Reis van Sint Brandaan

Stewardessen bij de Reis van Sint Brandaan

Het resultaat van de workshops tonen de leerlingen aan hun publiek (ouders, docenten medeleerlingen) in de vorm van een klein festival. Wat leuk is dat de meeste ouders de middeleeuwse stukken ook nog wel kennen uit hun eigen schooltijd. Het festival vindt plaats op school. De bezoekers lopen drie routes en krijgen op verschillende plekken performances en werken van de leerlingen te zien. Deze routes behelzen elk één verhaal met de bijbehorende thematiek. Zo gaan ze bij Sint Brandaan mee op avontuur op zoek naar God, bij Karel ende Elegast bewijzen ze hun trouw aan de koning, bij Van den vos Reynaerde spreken ze recht over verraad en in Beatrijs ervaren de toeschouwers hun eigen verlangen.

Voorstelling ‘Dit is Mariken’

Uit de voorstelling: 'Dit is Mariken'

Uit de voorstelling: ‘Dit is Mariken’

Uit de voorstelling: 'Dit is Mariken'

Uit de voorstelling: ‘Dit is Mariken’

Na hun eigen optreden zien de deelnemende leerlingen van het festival en hun publiek Dit is Mariken, een voorstelling gebaseerd op de middeleeuwse tekst Mariken van Nieumeghen. Deze voorstelling wordt gespeeld door professionele acteurs.

Het is een stuk over het loslaten of juist vasthouden van je kind. Voor zowel de jongeren en hun ouders is het een ervaring om samen deze voorstelling te kijken. Eventueel speelt een aantal leerlingen mee in de voorstelling.

Als een wervelstorm van muziek, zang, spel dans en met constante rolwisselingen beweegt de voorstelling Dit is Mariken zich door het publiek. Het is een verhaal over willen vasthouden en moeten loslaten, over goed en kwaad, over het maken van keuzes; een coming of age-verhaal over een meisje van 14 dat een vrouw wordt. Pas als dat gebeurd is, gaat de storm weer liggen. De zonden die Mariken begaan heeft en de schade die zij heeft aangericht worden zichtbaar. Of valt het eigenlijk wel mee?