NIEUWS

Interview met Lorentine en Ninet in Kunstzone#3

Kunstzone is een blad voor alle kunstvakdocenten en kunsteducatoren in en rondom het onderwijs. Het doel is docenten en educatoren te informeren over ontwikkelingen in de kunstvakken en over allerlei andere onderwerpen die daar direct en indirect mee te maken hebben. Kunstzone is een onafhankelijk vakblad met in elke editie een actueel en relevant thema en daaromheen artikelen, rubrieken en columns die voor iedere docent de moeite van het lezen waard zijn. In Kunstzone#3 is het thema kunstvakken en literatuur.

Leerlingen hijsen Vondel in een hip jasje

Ninet Kaijser en Lorentine van Tijn leerden elkaar kennen toen ze respectievelijk als docent tekenen en wiskunde en docent drama op dezelfde school werkten. Sinds vijf jaar zijn ze samen ook Hoosh Educatie en met flair maken zij lastig toegankelijke middeleeuwse teksten en zeventiende eeuwse klassiekers geschikt voor aansprekend, actueel theater. Kan dat wel en levert dat gemotiveerde leerlingen op?

Lees hier het hele artikel

Workshops en voorstelling op het Calvijn Groene Hart in Barendrecht

De leerlingen uit 5vwo van het Calvijn Groene Hart in Barendrecht namen afgelopen donderdag vandaag aan een workshop over Joost van den Vondels beroemde toneelstuk ‘Gijsbrecht van Aemstel’, waarna ze in de aula naar onze eigentijdse voorstelling Gijsbrecht hebben gekeken. De workshops van ongeveer 45 minuten vonden plaats voorafgaand aan de voorstelling en werden gegeven door Eva, Sebastiaan en Jasper, de acteurs van het stuk.

Voorstelling Gijsbrecht op het Scala Molenwatering in Spijkenisse

Hoosh heeft deze week een storm getrotseerd om de voorstelling Gijsbrecht te spelen op het Scala in Spijkenisse. Voor 140 leerlingen uit 5/6 vwo speelden Eva, Jasper en Sebastiaan alle rollen: van Badeloch tot Arend en Claris, van Gijsbrecht tot bode en van Willibrord en Vosmeer tot Gozewijn en Rafael. Om de kennis van de Gijsbrecht , van vooral de 6vwo leerlingen, op te halen heeft Hoosh een lesbrief aangeleverd die de leerlingen zelfstandig in een lesuur konden maken.

De Première op maat voor de KUA-klassen op Jacob-Roelantslyceum in Boxtel

Hoosh heeft in samenwerking met het Jacob-Roelantslyceum een speciaal op maat gemaakt KUA-programma gegeven met de onderzoeken van De Première als uitgangspunt.

De dag bestond uit een introductie met theorie over de Gijsbrecht van Aemstel waarbij de volgende onderwerpen aan bod kwamen:

 • Kunst en religie, levensbeschouwing
 • Retorica en affectenleer
 • Ontworsteling aan ‘ambacht’; naar ‘artes liberales’
 • Aristoteles
 • Theaterspektakel
 • Stadsschouwburg van Amsterdam
 • Rederijkerskamers (bijvoorbeeld Vondel); kluchten en
 • Tragedie, spektakelstukken;
 • Amsterdam ‘centrum wereldhandel’

Vervolgens gingen de leerlingen aan de slag met de onderzoeken Wreedheden en Emblemen die resulteerden in korte performances die de leerlingen aan elkaar lieten zien.

Elke performance/werk werd nabesproken op:

 1. Voorstelling: Wat is er te zien?
 2. Inhoud: Waar gaat het werk over? Wat is het onderwerp? Wat is de boodschap/diepere betekenis?
 3. Vormgeving: hoe wordt de voorstelling vormgegeven (spel/beeld)?
 4. Materialen: Welke materialen zijn er gebruikt?

Ook werd de performance van Wreedheden nog nabesproken op barokke kenmerken en de performance van Emblemen op verborgen boodschappen en verwijzingen.

Een geslaagde samenwerking wat Hoosh betreft!

 

De première van De Première op het Melanchthon Schiebroek

Dinsdag 28 januari was De Première op het Melanchthon een feit. Leerlingen uit 5vwo hebben overdag met docenten van Hoosh de laatste hand gelegd aan hun artistieke onderzoeken en de acteurs waren al vroeg in de middag aanwezig om hun voorstelling Gijsbrecht af te stemmen met enkele optredens van leerlingen. Het publiek kwam aan het begin van de avond en zag prachtige en interessante presentaties over Vondel en zijn Gijsbrecht. Van een #METOO-installatie, trailers, monologen, een lichtinstallatie, kaarten tot een rode loper-act en het journaal. Voorafgaand aan de voorstelling Gijsbrecht was er protest, net als bij de echte première, een protestsong, een rap en werd Gijsbrecht in 3 minuten gespeeld. De kop is er af voor ons en we kijken uit naar de volgende Première’s en voorstellingen van <em>Gijsbrecht</em>!

Showtime op het Christelijk Gymnasium Utrecht

Eind november is Hoosh met alle 4e-klassers van het CGU aan de slag gegaan met ons project Oh my God!. Het was de eerste keer dat we in Utrecht op deze school kwamen maar hopelijk niet de laatste keer. Wat een prachtige performances zijn er gemaakt op allebei de dagen! Het gymnasium had er voor gekozen om het project op twee dagen te laten plaatsvinden met op iedere dag een groep van rond de 80 leerlingen. Dat betekende twee keer publiek dat in grote getale kwam en dat ook met overgave meedeed aan de interactieve optredens. “Wat een fijne theaterenergie” gaf één van onze docenten als reactie aan het einde van de dag.